Πέμπτη, 19 Ιουλίου 2012

Καλησπέρα....να σας συστηθώ....Είμαι η Ναύπακτος....!!!

Είμαι μια όμορφη  γοργόνα ή μήπως μια νεράιδα του δάσους???? Νοιώθω λίγο και από τα δύο....το ένα πόδι μου βουτάει στην θάλασσα και το άλλο πατάει σε βουνό...!!! Μόνο και μόνο από αυτό μπορείτε να καταλάβετε ότι είμαι όμορφη....πανέμορφη... Ναι, δεν έχω παράπονο....η φύση με προίκισε με πολλές ομορφιές....τις οποίες ενίσχυσαν οι θαυμαστές μου με όμορφα μνημεία....μα δυστυχώς κάποια δεν άντεξαν....τα έχασα στην πορεία της ιστορίας μου....
Κατάφερα να διατηρήσω το κάστρο μου....αν και κάποια τείχη μου δεν θα τα δεις πια....το λιμανάκι....τον πύργο των ξακουστών Μποτσαραίων...το σπίτι του Τζαβέλα...και το μουσείο Φαρμάκη ....ένα τζαμί και δίπλα του λουτρά με τούρκικα χαμάμ....ένα αρχαίο Ασκληπειίο.... 

Ας τα πάρουμε όμως με την σειρά....όπως είναι γραμμένα στο site μου....δανειζόμενη φωτογραφίες από το internet
Φτάνοντας στη Ναύπακτο μπορείτε να απολαύσετε ένα καφέ ή ένα ποτό στις καλαίσθητες καφετερίες που βρίσκονται γύρω από την πλατεία του Λιμανιού. Ο ίσκιος των δύο πελώριων πλατανιών μπορεί να σας δροσίσει, ενώ συγχρόνως θα έχετε μπροστά σας τη θέα του μικρού γραφικού βενετσιάνικου λιμανιού με τη μεγάλη ιστορία. Στο δυτικό βραχίονα του λιμανιού υπάρχουν δύο αγάλματα ηρώων που μας θυμίζουν ναυτικά συμβάντα από τη μακρόχρονη ιστορία της μικρής αυτής πόλης. 
Το πρώτο, στο πλάτωμα του λιμανιού, είναι του διάσημου Ισπανού λογοτέχνη Μιχαήλ Θερβάντες (1547-1616), ο οποίος σε ηλικία 23 χρονών πήρε μέρος στη ναυμαχία της Ναυπάκτου το 1571 μ.Χ., όπου έχασε το ένα του χέρι. Το δεύτερο, ψηλά στο προμαχώνα του λιμανιού, είναι του Γεωργίου Ανεμογιάννη (1796-1821) από τους Παξούς, ο οποίος το Μάιο του 1821 σε ναυτική επιχείρηση κατά της τουρκοκρατούμενης Ναυπάκτου επιχείρησε ανεπιτυχώς την πυρπόληση τουρκικής κορβέτας που του στοίχισε μαρτυρικό θάνατο.
Ανηφορίζοντας στα πλακόστρωτο δρομάκια βόρεια της πλατείας του Λιμανιού θα βρεθείτε μπροστά από ένα κτιριακό συγκρότημα με επιβλητική μορφή, το οποίο προκαλεί την προσοχή και το ενδιαφέρον του καθένα που το βλέπει για πρώτη φορά. 

Είναι ο "Πύργος Μπότσαρη". Το κτίριο αυτό, κτισμένο σε δύο φάσεις το 15ο και 16ο αιώνα χρησιμοποιήθηκε πολλές φορές για τη στέγαση των εκάστοτε ηγεμόνων της πόλης αυτής. Αμέσως μετά την απελευθέρωση της Ναυπάκτου, το 1829, το κτίριο αυτό ήρθε στην κατοχή του σουλιώτη στρατηγού Νότη Μπότσαρη. Σήμερα ο πύργος ανήκει στον Νότη Δημητρίου Μπότσαρη ο οποίος, αφού τον ανακαίνισε, τον ενέταξε στο συσταθέν κοινωφελές ίδρυμα με την επωνυμία "Ίδρυμα Δημητρίου και Αίγλης Μπότσαρη", όπου φιλοξενείται διαρκής έκθεση αντιγράφων από πίνακες, χάρτες και σχεδιάσματα που έχουν σχέση με τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου (1571 μ.Χ.)
Περνώντας κάτω από την καμάρα που δημιουργείται στον πύργο Μπότσαρη φθάνετε στη "Σιδερόπορτα", τη μοναδική πύλη επικοινωνίας μεταξύ της συνοικίας του Λιμανιού και της συνοικίας του Τζαμιού.
Πρόκειται για ένα από τα πλέον επιβλητικά σημεία των οχυρώσεων της Ναυπάκτου. Αριστερά υπάρχει μια τούρκικη βρύση εντοιχισμένη στα τείχη. Απέναντι από τη βρύση ορθώνεται ένα προστατευτικό τείχος στηριγμένο στα κυρίως τείχη, το οποίο προστατεύει σαν ασπίδα την πύλη και ταυτόχρονα την κρατά αθέατη από την πλευρά της θάλασσας. Ενδιαφέρον παρουσιάζει τόσο η διακόσμηση της πύλης, όσο και ένα τμήμα της ξύλινης δίφυλλης θύρας το οποίο σώζεται μέχρι σήμερα.
Αν συνεχίσετε την περιήγησή σας θα βρεθείτε στη συνοικία του Τζαμιού με τα μικρά πέτρινα σπίτια όπου μετά την απελευθέρωση εγκαταστάθηκαν Σουλιώτες αγωνιστές οι οποίοι είχαν συμβάλει και στην απελευθέρωση της πόλης. Πάνω στον προμαχώνα του δεύτερου διαζώματος του κάστρου έχει ανεγερθεί το 1914 το Ρολόι της πόλης.
Λίγο πάνω από το Ρόλοι, στην οδό Σουλίου, βρίσκεται το αρχοντικό της οικογένειας Τζαβέλα. Είναι μία από τις λίγες σωζόμενες παλιές οικίες εντός του Φρουρίου. Έχει δύο ορόφους με πλούσιο εσωτερικό διάκοσμο. Τελευταία έγινε πλήρης ανακαίνιση του κτίσματος και προορίζεται για μουσείο της νεότερης ιστορίας της πόλης.
Στο πλάτωμα της συνοικίας του Τζαμιού, τη σημερινή πλατεία Γιάννη Βλαχογιάννη με το μεγάλο πλατάνι και την πέτρινη βρύση, σώζονται τα ερείπια τούρκικου τεμένους καθώς και συγκρότημα τούρκικων λουτρών σε σχετικά καλή κατάσταση.
Συνεχίζοντας τον ανηφορικό δρόμο μπορείτε είτε να φθάσετε στα ψηλότερα διαζώματα του κάστρου είτε να καθίσετε στα καφενεία που βρίσκονται στο τέλος της οικιστικής ζώνης για να απολαύσετε την ωραία θέα της πόλης, του Κορινθιακού κόλπου και των βουνών της βόρειας Πελοποννήσου.
Το Κάστρο της Ναυπάκτου: Οι μεγαλοπρεπείς οχυρώσεις της Ναυπάκτου που οφείλονται σε διαδοχικές κατασκευαστικές φάσεις οι οποίες κλιμακώνονται από την αρχαιότητα έως και την τουρκοκρατία, παρά τις καταστροφές και φθορές που έχουν υποστεί αποτελούν ένα από τα πιο σημαντικά και καλοδιατηρημένα παραδείγματα φρουριακής αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα.
Ποια ήταν η μορφή του κάστρου στους αρχαίους χρόνους δεν μπορούμε με ακρίβεια να ξέρουμε. Τη σημερινή μορφή την έλαβε στα χρόνια της πρώτης Βενετοκρατίας (1407-1499). Η κορυφή του λόφου περικλείεται από κυκλικό τείχος διαμέτρου 100 μέτρων. Δύο βραχίονες που ακολουθούν την κλίση του εδάφους κατεβαίνουν ο ένας ανατολικά και ο άλλος δυτικά και αφού καμφθούν πλησιάζει ο ένας τον άλλον και με δύο πύργους κλείνουν την είσοδο του λιμανιού. 


Τέσσερα εγκάρσια τείχη ενώνουν αυτούς τους δύο βραχίονες, σχηματίζοντας από την κορυφή έως τη θάλασσα πέντε αμυντικές ζώνες ή διαζώματα τα οποία μειώνονται σε έκταση όσο πλησιάζουν την κορυφή και το καθένα είναι ένα ανεξάρτητο φρούριο.
Συνέχεια του λιμανιού είναι το Στενοπάζαρο, η παλιά αγορά της πόλης, δίπλα από το λιμάνι, όπου παλαιότερα υπήρχαν παραδοσιακά ταβερνεία...ενώ σήμερα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της νυχτερινής ζωής της πόλης..
Στο τέλος του Στενοπάζαρου βρίσκεται ο μητροπολιτικός ναός του Αγίου Δημητρίου και λίγο πιο πέρα το Δημαρχείο. Απέναντι ακριβώς είναι το αρχοντικό του λογοτέχνη Γεωργίου Αθανασιάδη-Νόβα με εντυπωσιακούς ανθόκηπους.

Λίγο πιο πάνω από το Δημαρχείο βρίσκεται το Διοικητήριο, όπου στεγάζονται οι οικονομικές υπηρεσίες της πόλης. Δίπλα από το Διοικητήριο βρίσκεται η Παπαχαραλάμπειος Βιβλιοθήκη και το Ειρηνοδικείο Ναυπάκτου. Η Βιβλιοθήκη στεγάζεται σ' ένα νεοκλασικό κτίριο, που κτίσθηκε το 1955 από τον ευεργέτη της πόλης Δημήτριο Παπαχαραλάμπους. Είναι μία από τις καλύτερα οργανωμένες Δημόσιες βιβλιοθήκες της χώρας .
Στην πλατεία Δήμου Φαρμάκη, στο κέντρο της πόλης, θα βρείτε παραδοσιακά καφενεία και εστιατόρια. Δίπλα από την πλατεία βρίσκεται ένα αξιόλογο ιδιωτικό μουσείο, το "Μουσείο κειμηλίων 1821-Φαρμάκη" με πολύτιμα εκθέματα του απελευθερωτικού αγώνα της οικογένειας Φαρμάκη.
Πιο πάνω, σε ανασκαφή οικοπέδου στη συνοικία Εβραιόλακα βρέθηκαν τα ερείπια μιας σπουδαίας παλαιοχριστιανικής βασιλικής εκκλησίας. Οι μεγάλες διαστάσεις του μνημείου οδήγησαν τους αρχαιολόγους να πιστεύουν ότι πρόκειται για το μητροπολιτικό ναό της Θεοτόκου, στον οποίο αναφέρεται και ο λόγιος μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιωάννης Απόκαυκος (1204-1232 μ. Χ.).
Εάν η άποψη αυτή είναι ορθή, τότε σύμφωνα με τα δεδομένα των ανασκαφών στο χώρο αυτό, ο ναός ήταν κτίσμα του 5ου αιώνα, πεντάκλιτος με εγκάρσιο, πιθανότατα, κλίτος και μάλλον καταστράφηκε από σεισμό.
Ανατολικά και δυτικά της πόλης υπάρχουν δύο παραλίες όπου μπορείτε να χαρείτε το μπάνιο σας. Η όμορφη παραλία στη συνοικία της Ψανής μήκους ενός χιλιομέτρου, με τα μεγάλα πλατάνια, τα πολυτελή καταστήματα και την όμορφη δημοτική πλαζ έχει τιμηθεί επανειλημμένα από την Ε.Ε. με "γαλάζιες σημαίες", για την καθαρή της ακτή. Τους θερινούς μήνες κατακλύζεται κυριολεκτικά από παραθεριστές που την ημέρα χαίρονται τη θάλασσα και το βράδυ απολαμβάνουν το δροσερό περίπατό τους στον παραλιακό δρόμο.

Στην παραλία της περιοχή του Γριμπόβου, με τα πελώρια αιωνόβια πλατάνια, που ο ίσκιος και η δροσιά τους μένουν νοσταλγικά αξέχαστα σε κάθε επισκέπτη βρίσκονται σύγχρονα ξενοδοχεία, καφενεία και εστιατόρια που προσελκύουν χιλιάδες τουρίστες τους καλοκαιρινούς κυρίως μήνες.
Στο μικρό λοφίσκο που δημιουργείται απέναντι από την πλατεία Κεφαλοβρύσου πέτρινα σκαλοπάτια οδηγούν σε μικρό πλάτωμα, όπου υπάρχουν δυσανάγνωστες αρχαίες ελληνικές επιγραφές πάνω στο βράχο. Στο σημείο αυτό πιστεύεται ότι βρισκόταν το ιερό του Ασκληπιού, ερειπωμένο ήδη από τα χρόνια της αρχαιότητας, όταν πέρασε ο Παυσανίας από τη Ναύπακτο. Λίγο ανατολικότερα, στην κορυφή του πευκόφυτου λόφου βρίσκεται ο όμορφος πέτρινος ναός του Αγίου Γεωργίου.
Αυτά γράφουν για μένα....αλλά δεν είναι μόνο αυτά....είναι η Ναυμαχία(7/10/1571) που με κάνει να νοιώθω περήφανη....που αποτέλεσα τέτοιο σημαντικό μέρος της ιστορίας....Με την ευκαιρία....θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους έρχεστε στην ετήσια αναπαράσταση....ενώ όσοι δεν έρχεστε δείτε τι χάνατε.....τώρα με την κρίση δεν ξέρω αν θα ξαναδώ τέτοια φαντασμογορικά σόου...
Είναι το καρναβάλι .....


Είναι οι χορωδίες ...και οι εκδηλώσεις...θρησκευτικές ....παραδοσιακέςΟι δραστηριότητες....
 Τα υπόλοιπα θα σας αφήσω να τα δείτε μέσα από το τραγουδάκι μου....δεν θα είχα εγώ τραγούδι???? έχω και είναι και πολύ καλοκαιρινό...Δεν το τραγουδάει βέβαια ο Μητροπάνος....αν και πολύ με αγαπούσε...το ξέρατε ότι ήμουν ο αγαπημένος του προορισμός άσχετα αν χώρισε με την πρώτη του γυναίκα...που ήταν από εδώ...Αν δεν με πιστεύετε έχω και ντοκουμέντο...


Τώρα που θα ανέβηκα ακόμη περισσότερο στην υπόληψή σας πάμε για το τραγουδάκι....αφού ευχαριστήσω την  αγαπημένη  Μαρία...από το scrapmaria.blogspot.gr....που μας κάλεσε σε αυτή την όμορφη πρόκληση....κι ας την λέει διαγωνισμό....Δεν συναγωνίζονται οι ομορφιές του τόπου μας....κάθε μέρος έχει την δική του ομορφιά.....Φιλιά!!!
23 σχόλια:

 1. Γεια σου ομορφη μου Ναυπακτος!!! Πραγματικα ασυναγωνιστες οι ομορφιες του τοπου μας!!! Ευχομαι καποια μερα να σε επισκεφτω!!!! Φιλακια πολλα γλυκια μου Ασπα-Ναυπακτος!!!!!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. θα χαρώ πολύ να μας επισκεφτείς....μιλάω και για την Άσπα και για την Ναύπακτο...!!!φιλιά!!!

   Διαγραφή
 2. Καλημερα στην ομορφη Ναυπακτο!! εχω έρθει αλλα Φεβρουάριο μηνα! πολυ ομορφη! ειδικά η θεα απο το καστρο και η βόλτα στο λιμανακι μου αρεσε πολυ!! ειχαμε φαει και πολυ ομορφους μεζέδες στον "Ευ-οινο" ! Φιλια πολλα!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Την επόμενη φορά σε περιμένουμε καλοκαίρι ή Οκτώβριο.. τον Φεβρουάριο άμα αρχίσει βροχή ξεχνά να σταματήσει...θα πρέπει να μας πέτυχες στα καλά μας για να απόλαυσες θέα στο κάστρο!!! Τον Ευ-οινο δεν τον "διαφήμισα" για να μην μου παρεξηγηθούν οι γείτονες της οδού μεζεδίων...όπως λέμε το στενοπάζαρο αλλά και οι της οδού χοληστερίνης που είναι πιο κοντά σε μένα...Φιλιά!!

   Διαγραφή
 3. καλημερα Ασπασακι..πω πω ομορφιες..και Ιστορια με το τσουβαλι..να σαι καλα Ναυπακτος..με τα ωραια σου..σε φιλω ματια μου..σε περνω και φευγω..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ...εγώ σε θέλω να έρθεις και όχι να φύγεις!!!!

   Διαγραφή
 4. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΑΣΠΑ ΜΟΥ !!!!!!!!!!
  ΤΙ ΩΡΑΙΑ ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΜΑΣ ΕΚΑΝΕΣ!!!!!!!!
  ΕΧΟΥΜΕ ΠΕΡΑΣΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΡΗ ΣΑΣ, ΑΛΛΑ ΕΙΔΑΜΕ ΠΟΛΥ ΛΙΓΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ!!!
  ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ΘΑ ΦΡΟΝΤΙΣΩ ΝΑ ΤΑ ΔΩ ΟΛΑ!!!!!!
  ΠΟΤΕ ΓΙΝΕΤΕ Η ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΝΑΥΜΑΧΙΑΣ;
  ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ!!!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. την επόμενη φορά θα σε ξεναγήσω....το φιλοξενήσω εννοείται...Σας έχω και μια ανοικτή πρόταση αν θυμάμαι καλά...με την Νίκη... Σημείωσε... Παρασκευοσαββατοκύριακο κοντά στις 7 Οκτώβρη...θα είσαι Ναύπακτο...για την αναπαράσταση της Ναυμαχίας!!!Φιλιά!!

   Διαγραφή
 5. Άσπα μένεις σε μια από τις αγαπημένες μου πόλεις, την έχω επισκεφτεί πολλές φορές. Και μόνο να πιεις το καφεδάκι σου κάτω από τα πλατάνια και να βλέπεις τη θάλασσα νιώθεις υπέροχα...
  Φιλάκια!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. την επόμενη φορά θα τον πιούμε παρέα...όχι έναν αλλά πολλούς καφέδες...Φιλιά!!!

   Διαγραφή
 6. Καλημερα και καλως σε βρηκα στην ομορφη Ναυπακτο!Δυστυχως και εγω, μόνο ως περαστικη την εχω δει αλλα μαγευτηκα απο τα πανεμορφα τοπία της!Εχει ασυγκριτη ομορφια!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σε περιμένουμε....να μείνεις....και όχι να προσπεράσεις...Μιλάω και για τις δύο μας...Άσπα-Ναύπακτος!!

   Διαγραφή
 7. Καλησπερα Ασπα ομορφος ο τοπος σου και η ξεναγηση τελεια!!!!!!
  Να περνατε καλα!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σε ευχαριστώ!!! Σε "ζωντανή" ξενάγηση...είμαι καλύτερη!!!Φιλιά!!!

   Διαγραφή
 8. Τι ωραιες ομορφιές που απολαμβανετε!!!Ηταν ενα πλήρες αφιερωμα με αγαπη για τον τόπο σου Ασπα!Ευχαριστουμε για την ξεναγηση!Φιλια πολλά να περνατε όμορφα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Θα περιμένω να με ευχαριστήσεις...όταν θα σε ξεναγώ!!!Έλα και θα περάσουμε όμορφα!!!Φιλιά!!

   Διαγραφή
 9. Καλώς σε βρήκα!! Πολύ όμορφο το αφιέρωμα στην πανέμορφη Ναύπακτο.....εγώ ευτυχώς την απολαμβάνω συχνά μιας και μένω Πάτρα.. Καλό βράδυ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Υπέροχο αφιέρωμα στη Ναύπακτο, έχω πάει όμως εσύ μας έδειξες άλλα μέρη της που δεν είχα δει.Πανέμορφη η Ελλάδα μας έτσι;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Καταπληκτική ανάρτηση Άσπα μου και οι φωτογραφίες απίθανες!! Δυστυχώς έχω χρόνια να'ρθω στην Ναύπακτο... αλλά νομίζω ότι πρέπει να κανονίσω να΄ρθω σύντομα! Καλό σ/κ κούκλα μου και να περνάς πάντα υπέροχα! Πολλά φιλιά! :-)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. ✿彡✿⊱╮¸.•°

  Bom fim de semana!
  Beijinhos.
  Brasil
  ✿彡

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Η Ναύπακτος μαζί με την Πάργα είναι οι δυο πόλεις που με γοητεύουν...έχω κι άλλες αγαπημένες πόλεις και προορισμούς, αλλά σε αυτά τα δυο μέρη νιώθω κάπως αλλιώς όταν τα επισκέπτομαι!!!
  Υπέροχη ανάρτηση!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Καλέ εσύ είσαι τουριστικός οδηγός και μάλιστα από τους καλούς!!! Έχω έρθει μόνο περαστική στην πόλη σου. Πάντα ήθελα να τη γνωρίσω πιο καλά.Μ'αυτά που βλέπω και διαβάζω θα είναι σίγουρα στους επόμενους προορισμούς μου.Φιλιά πολλά Ασπασούλα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Τουριστικός οδηγός δεν θα πεις τίποτα Μαράκι μου!!!! Άντε τώρα να μην θέλεις να πας στη Ναύπακτο!!!! Η αλήθεια είναι ότι κι εγώ περαστική ήμουν από εκεί και ότι η Ναύπακτος είναι ένας προορισμός που πάντα με γοητεύει και σίγουρα (γεροί να είμαστε) κάποια στιγμή θα την επισκεφθώ!!!! Φιλάκια πολλά Ασπασάκι μου!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή